Değerler Eğitimi - Saygı ve Sevgi

SAYGI VE SAYGI

15.12.2023 50

Oğul ! Ananı, Atanı say ! Bereket büyüklerle beraberdir.

                                                                    Osman Gazi

Yaşlılara saygı gösteren kimseye, ihtiyarladığı zaman, Allah Teala, saygı gösterecek kimseler yaratır. (Hadisi Şerif) 

 

 04-01-2024Saygı, sağlıklı bir iletişimin gerçekleşmesi ve toplumun kültürel unsurlarının geleceğe aktarımı açısından büyük önem taşır. Çünkü evrensel bir değer olarak görülen saygı, bireyin toplumda yaşayan diğer bireyleri anlamasına yardımcı olur. Kant’a göre insana saygı, ahlâk yasasıyla ilişkilendirilen bir duygu olduğu için insana saygının temelinde insan sevgisi yer alır. Saygı, insanın kendi kişiliğiyle başkalarının kişiliğinin arasındaki sınırı bilip o sınırı aşmaması, kendi aleyhine dahi olsa başkasının hakkına, hukukuna özen göstermesidir.  

     Ebeveynler ya da bakıcılar, çocuğa örnek teşkil eder. Çoğu anne baba, çocuklarına komşulara, yabancılara ve topluluktaki otorite figürlerine saygılı ve nazik davranmasını öğretirken, kendi çatılarının altında onların yaşamlarındaki en önemli insanlarla ilişkilerinde görgü kurallarının temel ilkelerini uygulamaya koyamamaktadır. Bu yüzden etrafımızda yer alan tüm canlı veya cansız varlıklara gerekli özeni gösterip saygı çerçevesinde yaklaşmalıyız.

   Hz. Muhammed “Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.” buyurarak bu hususun ne denli önemli olduğuna işaret etmiştir. Büyüklere saygı ve küçüklere sevgi göstermenin hem uhrevi hem de dünyevi birçok faydaları ve güzel sonuçları vardır. Bu sevgi, onların ruh sağlığının korunmasında ve karakterlerinin gelişmesinde önemli bir yer tutar. Küçükler de büyüklerin bilgi birikimleri, hayat tecrübeleri ve onlardan edindikleri bilgilerle hayatı daha güzel yaşar, adımlarını daha sağlam basar ve geleceğe güvenle bakarlar. Sevgisiz büyüyen çocuklar her türlü suça yatkın olurken, sevgiyle büyüyen çocuklar ise kolay kolay suç işleyemez, başkasına zarar veremezler.